Wednesday, November 25, 2009

Gola Kabab

Ingredients:
  • 1 kg beef, minced
  • 1tbsp red chilli powder
  • 1tsp gram masala powder
  • 2 tsp ginger, garlic paste
  • Salt to taste
  • 1 tbsp maida or roasted gram flour
  • ½ tsp raw papaya
  • ½ tsp allspice
  • ½ tsp cumin seed powder
  • 2 onions, fried brown, mashed
  • Ghee as required
  • Coriander leaves for garnishing

Method:
  • Add all spices in minced meat and marinate it in the refrigerator for at least half an hour.
  • Then grind minced meat in the grinder.
  • Make meat balls.
  • Take a frying pan, put some ghee in it and fry the kababs one by one till they become golden brown.
  • Garnish with coriander leaves and serve hot.

Roasted mutton leg


Ingredients:
  • 1 leg of lamb/goat
  • 2 tsp chilli powder
  • 1/2 cup vinegar
  • 1 tbsp ginger paste
  • 1 tbsp garlic paste
  • 1 tsp cardamom powder
  • 1 tsp chaat masala
  • 2 tbsp lemon juice
  • 4 tbsp cooking oil
  • 1 tsp all spice powder
  • 2 tsp salt

Method:
  • Prick the leg with a fork.
  • Make a paste of all the ingredients and marinate the leg in it.
  • Leave for at least three to eight hours or overnight.
  • Place the leg on a baking tray and pour two cups of water.
  • Bake in an oven at 160 degrees Fahrenheit 350 for a couple of hours, turning the leg two or three times so that it cooks evenly.
  • Baste with oil and grill till well done from both sides.
  • Garnish with onion rings and coriander leaves and sprinkle chaat masala.

Saffron Qorma

Ingredients:
  • 1 tsp saffron, soaked in 1/2 cup milk
  • 1 tsp red chilli powder
  • 1/4 tsp turmeric powder
  • 2 tsp ginger/garlic paste
  • 2 potatoes, cubed
  • 2 cups oil
  • 4 medium sized onions, sliced
  • 4-5 cloves
  • 4-5 cardamoms
  • 250 gms yoghurt
  • 500 gms mutton
  • Salt to taste

For garnishing
Ginger slices
Coriander leaves
Green chillies


Method:

  • Marinate the mutton with yoghurt and saffron.
  • Heat oil in a wok and fry the potato cubes.
  • In the same oil fry the onions.
  • Crush the fried onions and keep aside.
  • Mix all the remaining ingredients with mutton and cookon low heat till the oil separates.
  • Add crushed onions and mix.
  • Garnish with the above mentioned ingredients and serve.

Tandoori Seekh Kabab

Ingredients:
  • Ginger / garlic 1 tsp
  • Keema 1/2
  • Green chilli 6 grinded
  • Onion 2 grinded
  • Coriander leaf 1/4 bunch grinded
  • All spice 1 tsp
  • Egg 1
  • Chana 2 tbsp
  • Makkai ka atta 1/4 cup
  • Poppy seeds 1 tsp
  • Dhania 1 tbsp
  • Chilly Powder 1 tsp
  • Saunf 1 tsp
  • Salt 1 tsp

Method:
  • Slightly roast saunf, dhania and poppy seeds and grind with chana finely.
  • Squeeze out all water from washed mince and put it in a bowl with grinded onion, ginger / garlic, papaya, grinded green chilli, mint and coriander leaves also add in dry masala, and egg and mix all very well and leave for 1 hour.
  • Then shape into seekh kababs.
  • Heat little oil on tawa and shallow fry it afterwards bake it for 10 minutes and give dam of coal.

سیخ کباب دیگچی میں

اجزاء
قیمہ:ڈیڑھ کلو
بڑی پیاذ:٣عدد
ھرادھنیا:١گڈی
لھسن:١٢جوے
ادرک:٢ کھانے والے چمچے
پپیتا:١کھانے والا چمچہ
ھری مرچ:٨عدد
نمک:حسب ذائقہ
کتی لال مرچ:٢کھانے والےچمچے
گرم مصالحہ(پسا ھوا)١کھانے والا چمچہ
تیل:حسب ضرورت
مکئ کا آتا:١٠٠گرام
کباب بنانے کے لیے ١ سیخ

ترکیب
پیازبھت باریک یا کچلی ھوئ ادرک،لھسن،ھری مرچ کٹی ھوئ،نمک،کٹی مرچ،کچا پپیتا،گرم مصالحہ یہ سب قیمہ میں ملادیں-اچھی طرح مکس کرکے ھرا دھنیہ بھی ملا دیںاور٢٠منٹ کے لیے رکھ دیں،اب مکئ کا آٹا بھی اچھی طرح مکس کر دیں،سیخ پر تیل لگا کر کباب بنا ئیں،١کھلے منہ کی پتیلی چولھے پر رکھیں ھلکا سا تیل لگا ئیں یا اس میں فوائل بچھادیں اب اس پر کباب بنا بنا کر پھیلا ئیںاور ڈھکن بند کر دیں،آنچ ھلکی ر کھیں-تھوری دیر بعدپتیلی ھلکے سے ھلا دیں،گھبرایئں نھیں۔۔۔۔۔۔۔۔کباب پھلے پانی چھوریں گے-پانی خشک ھو کر خشبو سے پتا چل جاے گا-اب یے کبا ب نکال کر دوسری پتیلی میں رکھ دیں-اور دوسرے اسی طرح بنا کر تیار کر لیں،جب سب تیار ھو جائیں تو کبا بوں پر روٹی کا ٹکٹرارکھیں اور اس پر دھکتا ھوا کوئلہ رکھیں،پھر کوئلے پر ١ ٹی اسپون آئل ڈال کر جلدی سے ڈھکن بند کر دیں،١٠ منٹ بند رکھیں پھر بجھا ھوا کوئلہ نکال دیں-
گول گول چھلے دار باریک پیاز اور پودینہ کی چٹنیی ساتھ میں رکھٰں-چپاتیاں یا پرا ٹھوں کے ساتھ پیش کر ٰیں

مٹکا گوشت

اجزاء
مٹن گوشت ایک کلو
لہسن ادرک(پیسٹ) ایک کھانے کا چمچ
سرخ مرچ اور دھنیا پاؤڈر ایک چائے کا چمچہ
ہلدی تھوڑی سی
دہی پاؤ
پیاز ایک عدد
کالا اور سفید زیرہ ایک چائے کا چمچ
تیل ایک کپ
میدہ ایک کھانے کا چمچ
نمک حسب ضرورت
ترکیب
گوشت دیگچی میں ڈال کر چولہے پر رکھ دیں اور اتنا پانی ڈالیں کہ گوشت گل جائے ساتھ لہسن بھی ڈال دیں جب پانی ابل جائے تو اس میں دھنیا، مرچ اور ہلدی پاؤڈر، نمک اور آدھا کپ تیل بھی ساتھ ڈال دیں۔ جب گوشت گل جائے تو اچھی طرح بھون لیں۔ پھر اس میں دہی پھینٹ کر ڈالیں اور پھر بھونیں پھر تقریباًایک گلاس پانی ڈال دیں جب سالن اچھی طرح پکنے لگے تو تھوڑے سے پانی میں میدہ گھول کر ڈالیں سفید اور کالا زیرہ بھون کر اور پیس کر ڈالیں اور 5-4منٹ پکا کر اتار دیں۔ باقی تیل کو گرم کر یں پھر اس میں ایک چٹکی پسی ہوئی لال مرچ ڈالیں، پہلے سے جلا ہوا کوئلہ سالن میں رکھ کر بگھار دیں لذیذ مٹکا گوشت تیار ہے۔

Mutton DhanSak Recipe

Ingredients

  • Mutton 1/2 kg
  • Tur dal 8 tbsps
  • Red masoor dal 2 tbsps
  • Red pumpkin 50 gms
  • Methi leaves 1 bunch
  • Brinjals 2
  • Medium onions 2
  • Small potatoes 2
  • Small tomatoes 4
  • Green chillies 2
  • Turmeric powder 1/2 tsp
  • Onion (chopped finely) 1
  • Salt to taste
  • Oil as required

Grind:

  • Cumin seeds 1 1/2 tsp
  • Coriander seeds 2 tsps
  • Ginger 1" piece
  • Red chillies 2
  • Cloves garlic 4
  • Vinegar 2 tbsps

Procedure
Cut mutton into square pieces. In the pressure cooker, put in the mutton pieces, dals, vegetables, salt, chillies and turmeric powder. Cook till meat and dals are soft. Then remove the meat pieces and mash the dals and vegetables really well. Take 2 tbsps. oil in a pan, add the chopped onion and ground ingredients. Fry till a rich colour is obtained. Then add the meat and fry really well. Add the vegetable and dals and simmer on a low flame. Serve after adding a little lime juice.

Friday, November 20, 2009

Mutton Soup

Ingredients

  • 8 lamb chops
  • one teaspoon salt
  • one teaspoon pepper
  • tablespoon oil
  • 2 cups water
  • one tablespoon parsley, chopped
  • one bay leaf
  • one teaspoon peppercorns
  • 1/2 teaspoon thyme
  • 1/2 teaspoon rosemary
  • one pound potato, diced
  • 2 cups cabbage, shredded
  • one onion, chopped
  • leek rib, sliced
  • 12 pearl onions
  • 1 1/2cups celery, sliced
  • 1 1/2 cups peas



Method
Season lamb chops with salt and pepper. Heat oil in a saucepan and brown on both sides of lamb chops. Remove lamb and place in a Dutch oven. Pour off any fat and deglaze saucepan by adding water.

Pour water over lamb in the Dutch overn and bring to a boil. Enclosed in cheesecloth bag, add chopped parsley, bay leaf, peppercorns, thyme, and rosemary to the boiling water. Lower the heat and simmer covered.

Add diced potatoes, shredded cabbage, chopped onion, sliced leek rib, pearl onions, sliced celery. Simmer for 20 minutes or until meat and vegetables are tender, then add peas. Add more water if needed. Simmer for 10 minutes.

Friday, October 30, 2009

Masaleh Filled Kabab

Ingredients:
Minced meat___ half kg
Onion___ 4 bundle
Dried coriander___ 2 pinch
Crushed red pepper___ as required
Green chili, mint___ to taste
Gram pulse___ 100 grams
Gralic___ 12 nos
White cumin___ 1 pinch
Salt___ to taste
Coriander___ to taste

Procedure:
  • Wash minced meat with clean water.
  • Add onion, red pepper and half salt in it.
  • Then add water to tender and leave it.
  • Boil the pulse after adding red pepper, half salt and cumin.
  • When it is tender take it out from the boiler and chop on slab. In the 3rd phase when minced meat is tender chop it on slab.
  • Then mix minced meat and pulse.
  • Mix them well.
  • Prepare small cakes
  • of this mixture and fill finely chopped green chili, coriander, mint and onion and then prepare kababs of these balls.
  • Fry them after applying beaten egg.

Gosht Ka Namkeen Bhurta

Procedure
Meat___ 1 kg(into pieces)
Cloves___ 1 tola
Black pepper___ 1 tola
Ginger___ 2 tola
Red chili___ 5 nos
Ghee__ 250 grams
Large cardamon\'___ 1 toal
ONION_250 grams
Corinader___ 3 tola
Salt___ 2 toal
Yoghurt____ as required

Procedure
  • After frying onion to red into ghee add pieces of meat into this ghee.
  • After few minutes toss them after adding water, salt and coriander.
  • Then tender by adding water.
  • When water dries and pieces becomes tender then grind them on slab.
  • Grind ginger and add half portion into meat.
  • Fry the remaining half part into ghee and seaparate out. Add meat into vessel and fry then add onion into yoghurt and pour into vessel and keep frying. Grind cloves, large cardamon, black pepper, onion, ginger, coriander, red pepper and salt spices and mix into it.
  • Then give half hour oiling to it.
  • Give this garnishing by taking the vessel out of the stove.
  • After then that draw it from the stove.
After eating people will praise you indeed.